Live, Love and Breathe 

This is a very exciting new project for an urban space. Nestled in the centre of a medieval city is this split level garden, unsuitable and totally unused. The family wanted to extend their kitchen into the garden and create a calm space to practice yoga. A love of colour and the unexpected was key to inject the kind of life and vibrancy that reflects the family.

Initial design for the garden shown below.

The garden retains all of its hard landscaping, but through the use of colour, screening and strong planting it is completely transformed. The lower terrace has a built-in bench and a pair of tables; one in the kitchen and one outside, these connect when the bifolds are open, linking inside and out. It is cosy and intimate, whilst the top level is open and calm with a new view back towards the house as the flat roof will host wildflowers and grasses. Shots of colour ignite this bold scheme which is softened by romantic soft planting adding a sense of soul and life.

* October 2020 update pictures below.....

The hard landscaping on this space and the planting (always looks tiny when it's new!) is now done, just in time to add colour to shorter winter days. All that's left now is to wait for spring (& furniture and lighting!) to add life and wildness to this vibrant secret garden.

What a joy!

Before pictures below

Before

Before

Before

Before